Parabēni un to ietekme uz mūsu veselību

Termins “parabēni”, kas apzīmē veselu grupu konservantu, ko plaši izmanto kosmētikas un tualetes piederumu ražošanā, skaistumkopšanas industrijā tiek lietots ar negatīvu nozīmi. Par laimi,  pieaug pieprasījums pēc dabiskākiem produktiem. Un tam ir iemesls. Parabēni arvien vairāk tiek saistīti ar veselības problēmām, piemēram, alerģiju un vēzi, un ir pat daži pierādījumi, ka šī tā sauktā skaistuma ķīmija veicina ādas novecošanu.

Parabēni nokļūst organismā
Parabēni ir p-hidroksibenzoskābes esteri (savienojumi, kas rodas spirtu un skābju ķīmiskajā reakcijā). Kosmētikā un personīgās higiēnas produktos, kā arī pārtikā un medikamentos tie iekļauti ar nosaukumu metilparabēns, etilparabēns, propilparabēns, butilparabēns un izobutilparabēns. Tos pievieno, lai novērstu baktēriju un citu mikrobu vairošanos. Uzklājot ķermeņa losjonu vai kādu citu līdzekli, šīs ķīmiskās vielas uzsūcas caur ādu un nokļūst organismā. Parabēnu aizstāvji apgalvo, ka šīs ķīmiskās vielas ātri sadalās un tiek izvadītas no organisma, tādēļ nevar nodarīt ļaunumu. Tomēr parabēnus atrod ne tikai urīnā, bet arī citos audos. Rīdingas universitātes pētniece Dr. Filipa Darbre atklājusi, ka no 20 biopsijas materiāliem, kas tika ņemti krūts vēža noteikšanai, 18 bija ievērojami paaugstināts parabēnu līmenis. Šie parabēni bija neskarti – tie nebija sašķelti aknās vai zarnās, un tas liek domāt, ka organismā tie bija nonākuši caur ādu. Kādā veidā parabēni cirkulē organismā, tas vēl jāizpēta, bet fakts, ko vajadzētu likt aiz auss un par ko runā Darbre, ir šāds – parabēni nokļūst krūtīs, un tur uzkrājas milzīgos apmēros.

Parabēni – drauds tavai veselībai un skaistumam. Skaidrojam, KĀDĒĻ

Parabēni  var saasināt alerģiju
Parabēni tiek saistīti ne tikai ar vēzi, bet arī ar alerģiju. Kāds ASV veikts pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 800 bērnu, atklāja, ka daudz lielāka iespēja konstatēt asinīs antivielas pret dabiskiem alergēniem – ziedputekšņiem un kaķa epitēliju – bija bērniem, kuru urīna paraugos bija visvairāk parabēnu. Šo bērnu asinīs bija vairāk IgE frakcijas – tas ir imūnglobulīns, kura daudzums palielinās alergēnu ietekmē.  Pētnieki apgalvo, ka šāda parabēnu ietekme uz cilvēka imūnsistēmu varētu būt saistīta ar to pretmikrobu iedarbību.

Parabēni var paātrināt ādas novecošanu
Papildus jau aprakstītajām sekām, ko var izraisīt parabēni, tie var ietekmēt arī izskatu. Likteņa ironija, bet šie konservanti, kas atrodami arī pretgrumbu losjonos un krēmos, var izraisīt priekšlaicīgu ādas novecošanu. Šādi secinājumi izdarīti kādā Japānā veiktā laboratorijas pētījumā. Pētnieki uz ādas audiem uzklāja metilparabēnu un tad tos novietoja saules gaismā. Viņi atklāja, ka audos radās DNS bojājumi, kas varētu novest pie ādas novecošanas un pat ādas vēža.

Parabēni – drauds tavai veselībai un skaistumam. Skaidrojam, KĀDĒĻ

Ko darīt?
Ir viena labā ziņa. Jums nav obligāti uz savas ādas jāziež produkti, kas satur parabēnus. Skaistumkopšanas industrija ir reaģējusi uz vispārējo satraukumu, un arvien vairāk firmu ir atteikušās no sintētisko konservantu izmantošanas savos produktos.  Vairāki progresīvi ražotāji ir atklājuši citus veidus, kā saglabāt produktu kvalitāti, piemēram, samazinot ūdens saturu, jo baktērijas strauji vairojas tieši ūdenī, vai rūpīgi kontrolējot produkta pH līmeni (nedaudz skābāka vide var kavēt baktēriju augšanu), kā arī pievienojot receptei dabiskus vitamīnus un citas vielas, kas arī darbojas kā konservanti. Tāds ir, piemēram, E vitamīns, ēteriskās eļļas un augu izcelsmes alkohols.Viens no trūkumiem, kas piemīt šādiem produktiem, kas nesatur parabēnus, ir to īsais lietošanas laiks. Tomēr tas ir neliels upuris, kas tiek prasīts, lai iegūtu sirdsmieru, ka kosmētika, ko lietojat, neradīs veselības problēmas. Izvēlīgi pircēji arvien biežāk izvēlas nest šādu upuri.

Parabēni – drauds tavai veselībai un skaistumam. Skaidrojam, KĀDĒĻ

Vai dabiski konservanti ir droši?
Esiet uzmanīgi! Tas, ka kosmētikā ir tikai dabiskas sastāvdaļas, nenozīmē, ka tās ir pilnībā drošas. Piemēram, ēteriskās eļļas, ko plaši izmanto kā konservantus, dažiem cilvēkiem var izraisīt alerģiskas reakcijas. Laboratorijas pētījumos atklāts, ka dažas ēteriskās eļļas, piemēram, kanēļa eļļa, satur vielu, ko sauc par benzilbenzoātu, un tā var darboties kā estrogēns (salīdzinot ar parabēniem, to iedarbība gan ir daudz vājāka). Nav arī zināms, vai, izdalot šo ķīmisko vielu no tās dabiskā avota (kā tas tika darīts šajā pētījumā), tai ir citāda iedarbība, kāda benzilbenzoātam būtu bijusi dabiskā formā. Vēl kāds cits pētījums liecināja, ka tam vispār nav estrogēnam līdzīgas iedarbības.*

Informācijas avots: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta, Foto: Shutterstock, pārpublicēts no http://www.tvnet.lv

Leave a comment